Location: Leawood, Kansas

The design for this home in an established mid-century neighborhood in Leawood stems from a careful analysis of the site and the owners' needs.  Its form loosely derives from the lines of a "shotgun" house, a traditional residential style in which circulation along an exterior wall connects living spaces arrayed from public to private. 

Responding to the owner's request for a semi-contained courtyard, the "shotgun" rotates around this central exterior space, creating dynamic living spaces, each directly connected to the exterior.  The home's form was also directly influenced by energy and daylight modeling, which maximizes filtered natural light and takes full advantage of prevailing breezes. 

Combined with exceptional insulation levels, the home will allow the occupants to keep energy costs to a minimum.  Other features include obscure interior glazing in bedrooms to "borrow" light from public areas, and the usage of interior wood cladding taken from a barn that was being demolished on a family farm. 

 

<   Browse Projects   >